Mačke vs. psi: Razprava, v kateri nihče ne more zmagati.  1. DEL

Mačke vs. psi: Razprava, v kateri nihče ne more zmagati. 1. DEL

Dobrodošli na ultimativnem obračunu: mačke proti psom. To je razprava, stara kot čas in ne bo kmalu rešena (ker so oboji odlični). Če razmišljate o tem, da bi v svoje življenje pripeljali hišnega ljubljenčka, vas čaka prava poslastica. Toda ne glede na to, ali ste v "ekipi mačka" ali "ekipi pes", obstaja nekaj ključnih stvari, ki bi jih morali vedeti, preden se odločite, kateri ljubljenček je pravi za vas.

Tako mačke kot psi so odlični hišni ljubljenčki, vendar imajo lahko zelo različne osebnosti, potrebe in zahteve po negi. Mačke so na splošno manj aktivne kot psi in potrebujejo manj gibanja (čeprav je vadba odlična zanje). Na splošno so tudi bolj neodvisne, čeprav je seveda vsaka mačka drugačna in lahko naletite na pravega crkljivca. Psi običajno potrebujejo več vadbe in pozornosti, lahko pa so tudi bolj destruktivni in agresivni kot mačke. Torej, kateri je pravi za vas? Odgovor je odvisen od kar nekaj dejavnikov.
Ne glede na to, ali vam je ljubši neodvisni šarm mačk ali šumeča toplina psov, oba prinašata neizmerno veselje v naša življenja na svoj čudovit način. Poglejmo, kako se psi in mačke razlikujejo.
 
POMISLEKI LASTNIKOV MAČK:
*Neodvisnost: Mačke so neodvisna bitja, sposobne so se same zabavati in lahko jih pustite same tudi dlje časa (krajše potovanje). Ko pa so doma z vami, lahko s svojimi norčijami poskrbijo za neskončno zabavo. Čeprav je neodvisnost lahko prednost, pa lahko pomeni, da se bo mačka do vas obnašala »bolj hladno« in ne bo toliko crkljiva.
* Ne rabijo velika prostora za bivanje: mačke so zelo primerne za majhne bivalne prostore, kot so stanovanja, saj vsak kotiček spremenijo v svoje igrišče.
*Enostavna skrb: niso hišni ljubljenčki, ki zahtevajo veliko skrbi in ob njih vam ostane več časa zase, kot ob nekaterih drugih.
*Pravi kompanjoni: mačke so kot ljubki zaupniki, vedno tam, da prisluhnejo in nudijo tolažbo.
*Sprehod ni potreben: ker gredo mačke na stranišče v pesek, jih ni treba izpustiti ali voditi na sprehode, da opravijo svoje delo.
*So tišje: razen občasnega mijavkanja so mačke precej tihe. Še enkrat, ne bo vsaka mačka taka - lahko imate precej klepetavo mačko (posebej ob jutrih).
*Življenjska doba: na splošno mačke živijo dlje kot psi.
*Dolžnosti čiščenja mačjega stranišča: mačke torej ne rabite voditi ven na sprehode, vendar to ne pomeni, da vam bo s tem čiščenje iztrebkov prihranjeno. Ob vsaki opravljeni potrebi boste morali namreč očistiti pesek na mačjem stranišču.
*Nadležno praskanje: mačke lahko opraskajo pohištvo, če nimajo ustreznih alternativ (namig: pridobite praskalnik).
*Mačke se mesijo: posledično se morate navaditi, da vas bo povsod spremljala dlaka.
*Kepe dlak: pri mačkah se lahko razvijejo dlačne kepice, ki lahko povzročijo občasno bruhanje.
 
POMISLEKI LASTNIKOV PSOV:
*Brezpogojna ljubezen: psi so strokovnjaki za širjenje ljubezni in zvestobe.
*Igrivi: vedno so pripravljeni na igro, tako da je vsak dan pustolovščina.
*Družbeni katalizatorji: psi so naravni ledolomilci, ki vam pomagajo pri povezovanju s soljubitelji psov.
*Motivator za gibanje: psi potrebujejo dosti gibanja, kar pomeni, da se boste morali odpraviti na sprehod, tudi ko se vam ne bo ljubilo, s čimer psi pripomorejo k več telesnim aktivnostim in bolj sproščenemu ter zdravemu življenju.
*Zaščitniki in varuhi: z neomajno vdanostjo bodo bdeli nad vašim domom in družino. Z njimi ob strani boste vedno pravočasno opozorjeni na morebitne nevarnosti.
*Pravi crkljivčki: ko je čas za sprostitev, so najboljši partnerji za stiskanje.
*Časovna obveznost: psi potrebujejo več časa kot mačke na splošno, vključno z dnevnimi sprehodi in dovolj časa za igro.
*Usposabljanje in urjenje: Usposabljanje in oblikovanje vedenja zahtevata potrpežljivost in doslednost ... veliko tega.
*Potrebujete več prostora: razen če imate pasmo, ki je prijazna do stanovanja, psi običajno potrebujejo več prostora in imajo veliko koristi od dvorišča.
*Hrup: psi lajajo, kar lahko povzroči velik hrup. Na to morate biti pozorni, če boste živeli v bližini drugih ljudi.
*Težje potovanje: načrtovanje potovanja brez kužka zahteva iskanje varuške ali psom prijazne namestitve, za kar boste morali predvideti proračun.
*Dražje: skrb za psa na splošno stane več kot skrb za mačko.
 
Navsezadnje je nekaj, kar je za nekoga plus, lahko za drugega minus. Vzamimo za primer neodvisno naravo mačk. Ena oseba bi to lahko videla kot veliko prednost, ker želi hišnega ljubljenčka, ki se zlahka zabava sam, medtem ko bi druga oseba to lahko videla kot slabost, ker želi spremljevalca, ki mu posveča vso pozornost. Osebne preference in življenjski slog igrajo veliko vlogo pri odločanju med mačko in psom.

 

…se nadaljuje…

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.