Mačke vs. psi: Razprava, v kateri nihče ne more zmagati. 2. DEL

Mačke vs. psi: Razprava, v kateri nihče ne more zmagati. 2. DEL

SKRB

Ko pogledamo različne potrebe mačk in psov, je skrb pomemben vidik, ki ga je treba upoštevati. Z zdravstvenega vidika tako mačke kot psi potrebujejo redno veterinarsko oskrbo in ti obiski veterinarja se lahko hitro seštejejo, zato poskrbite, da bo hranilnik založen, preden sprejmete katerega koli štirinožnega prijatelja v svoj dom. Oba potrebujeta tudi dnevno hranjenje z uravnoteženo prehrano in svežo vodo. Toda razen obiskov veterinarja in potreb po hranjenju, psi ponavadi potrebujejo več nege kot mačke.
Poskrbite, da bo vaš mladiček imel dnevno vadbo, kar pomeni nekaj sprehodov, nekaj iger in morda dobro potepanje v parku. Del paketa sta tudi šolanje in socializacija, ki zagotavljata, da se vaš pes dobro obnaša in se dobro razume z drugimi ljudmi in hišnimi ljubljenčki. Potrebe po negi se razlikujejo glede na pasmo psa, vendar pričakujte nekaj krtačenja in občasnega kopanja. In nenazadnje, psi potrebujejo veliko ljubezni in pozornosti.
Zahteve po negi mačk nikakor niso lahke, vendar so po naravi ljubljenčki, ki zahtevajo manj vzdrževanja. Najprej in najpomembnejše je zagotoviti, da imajo mačje stranišče, ki se redno čistijo – nihče si ne želi umazanega stranišča ali smrdljive hiše. Prav tako je pomembno, da izpolnite potrebo vaše muce po praskanju … veliko. Če imate po hiši praskalne stebre ali podloge, lahko pohištvo rešite pred njihovim besom. Čeprav je za mačke razmeroma malo vzdrževanja, uživajo v igri, zato so interaktivne igrače hit. In nazadnje, ne pozabite jim zagotoviti veliko udobnih kotičkov, kjer se lahko zleknejo in zadremajo – so strokovnjaki v umetnosti sprostitve (in v naši spletni trgovini najdete popolna ležišča za njih).
Pomembno je pogledati različne življenjske sloge, ki so združljivi z mačkami in psi. Če imate čas, da se posvetite vsakodnevnim sprehodom, treningom in igram prinašanja, je morda nakup psa pravi korak. Če vam bolj ustreza življenjski slog sedenja, sprostitve in občasnega božanja, je mačka verjetno bolj priporočljiva.
VEDENJE
Primerjati vedenje mačke in psa je podobno kot primerjati jabolka s pomarančami. Medtem ko imajo tako mačke kot psi svoje posebnosti, imajo posamezne pasme pomembno vlogo. Na splošno so psi pustolovci podnevi, pripravljeni na igro prinašanja ali hiter sprehod okoli bloka. Mačke so dnevne sanjačice, mojstrice mačjih posnetkov in prekomernega razmišljanja. Ko pa nastopi noč, mačke pogosto oživijo, lovijo namišljeni plen ali drvijo skozi hišo kot drobni tornadi. Psi so zanesljivi ekstrovertirani in jim uspeva socialna interakcija, medtem ko so mačke enigmatični introverti, ki zelo cenijo svoj »čas zase«.
Kar se tiče nagajivosti, so mačke lahko glavne v ozadju igrivega kaosa, na primer, da prevrnejo vašo najljubšo vazo samo zato, ker se jim je zdela smešna. Psi imajo lahko resnejše težave z označevanjem teritorija, od lajajočih maratonov in agresivnega žvečenja ter nenamernih lužic lulanje. Dobra stvar je, da lahko pravilno usposabljanje dela čudeže tako pri vedenjskih težavah psov kot mačk.
OSEBNOST
Ko pogledamo osebnostne lastnosti mačk in psov, vsak prinese svoj edinstven nabor. Mačke so ponavadi neodvisne duše, mojstrice poležavanja in samozabave. Zleknile se bodo v vaše naročje, ko bodo razpoložene, vendar so enako zadovoljne, če so same. Prav tako so prikrite in skrivnostne, pogosto jih zasačimo s sanjavim, odmaknjenim pogledom, vendar je vse to del njihovega vedno tako rahlo skrivnostnega šarma.
Psi so na drugi strani pravi družabniki. So vaši pustolovski prijatelji, vedno pripravljeni na igro vlečenja vrvi ali sprehod po parku. Svoja srca nosijo na svojih kosmatih rokavih in so večni optimisti, ki vas zasipajo z mahanjem z repom in slinastimi poljubi.
..se nadaljuje..
Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.