Mačke vs. psi: Razprava, v kateri nihče ne more zmagati. 3. DEL

Mačke vs. psi: Razprava, v kateri nihče ne more zmagati. 3. DEL

INTELIGENCA
Ljudje imajo trdna mnenja, ko gre za inteligenco mačk v primerjavi s psi. Nekateri menijo, da so mačke pametnejše zaradi svoje neustrašne neodvisnosti in izjemnih sposobnosti reševanja problemov. Drugi verjamejo, da pasja narava, ki jo je mogoče izuriti, in sposobnost za delo, kot je iskanje in reševanje, pomenita, da imajo psi vso inteligenco. Toda resnica je, da je malo bolj zapleteno od tega.
Inteligenco je v resnici kar precej težko ocenjevati. Ker ne moremo zares primerjati mačjega in pasjega IQ-ja, gledamo na tri različne vrste inteligence: kognitivno, čustveno in praktično. Kognitivna inteligenca se nanaša na reševanje problemov in učenje iz izkušenj; čustvena inteligenca je povezana z razumevanjem in odzivanjem na čustva, praktična inteligenca pa vključuje učinkovito uporabo veščin za preživetje. Na splošno imajo mačke višjo praktično inteligenco s svojimi ostrimi lovskimi veščinami, medtem ko so psi bolj čustveno inteligentni glede na njihovo sposobnost razumevanja ljudi.
 
GOVORICA TELESA
Telesna govorica živali vam lahko pove veliko o tem, kako se počuti in kaj namerava narediti. Ste že kdaj videli, da psi ušesa obrnejo nazaj in mahajo z repom, preden naredijo igriv skok? To je govorica telesa. Tako za mačke, kot za pse, njihovi deli telesa dobesedno govorijo namesto njih. Za komunikacijo uporabljajo oči, ušesa, rep, usta in držo.
Čeprav lahko za pošiljanje sporočila mačke in psi uporabljajo iste dele telesa, pomen teh gibov ni vedno enak. Vzemite na primer ušesa. Ko mačka ušesa nagne nazaj, to običajno pomeni, da se boji, jezi, ali se počuti neprijetno. Ko se pasja ušesa rahlo dvignejo nazaj, to verjetno pomeni, da se počuti veselo, še posebej, če to spremlja mahanje z repom. Če ima pes močno zatisnjena ušesa in škripa z zobmi ter potiska rep, lahko to pomeni, da se počuti ogroženo in je prevzel obrambno držo.
 
Tukaj je nekaj drugih razlik med govorico telesa mačk in psov, ki vam bodo pomagale razbrati njihove občutke:
Govorica repka: mačke uporabljajo svoj rep, da delijo svoje občutke. Ko vidite, da mačji rep trza ali je nasršen, to lahko pomeni, da je nekoliko vznemirjena. Medtem pa so psi šampioni v mahanju z repom, saj s tem živahnim gibanjem izražajo svoje navdušenje in veselje.
Obrazna mimika: psi so znani po svojih izrazitih obrazih, od tistih neustavljivih "kužjih oči" do srčkanih nasmehov. Mačke so nekoliko bolj subtilne, vendar pokažejo zaupanje tako, da vam počasi in premišljeno mežikajo.
Predenje/renčanje: mačke lahko predejo, da pokažejo zadovoljstvo ali, ko si želijo ljubezni, vendar renčanje pomeni, da niso navdušene. Psi pa renčijo kot opozorilo ali ko so jezni.
Slog pristopa: mačke rade ostanejo mirne, pogosto se približujejo počasi in potuhnjeno ali v graciozni preži. Psi pa po drugi strani ne morejo zadržati svojega navdušenja in se lahko zavežejo k vam ali celo skočijo, da bi vas pozdravili.
 
STROŠKI
Stroški hišnega ljubljenčka se lahko zelo razlikujejo glede na dejavnike, kot so velikost, pasma in splošno zdravje. Toda na splošno je skrb za pse nekoliko dražja kot za mačke, čeprav je vsaka mačka drugačna in ima drugačne potrebe. Psi običajno potrebujejo več hrane, nege in zdravniške oskrbe, kar se lahko sčasoma poveča. Pasji starši bodo potencialno porabili tudi več za šolanje, namestitev in storitve varstva hišnih ljubljenčkov. Mačke pa so bolj samostojne, potrebujejo manj pozornosti in časa. Kar vemo je, da sta ljubezen in družba, ki ju prejmete tako od mačke, kot od psa, neprecenljiva.
 
KLJUČNE RAZLIKE MED MAČKAMI IN PSI
Od potreb po oskrbi in stroškov, do govorice telesa in vedenja, je med mačkami in psi veliko razlik. Medtem ko se te značilnosti lahko razlikujejo glede na hišnega ljubljenčka, so tukaj ključni zaključki:
 
*Mačke so neodvisne, medtem ko so psi bolj odvisni.
*Mačke na splošno zahtevajo manj vzdrževanja, medtem ko psi potrebujejo drugačno nego in pozornost.
*Mačke se raje ukvarjajo s samoto, medtem ko psi potrebujejo več druženja in čustvene vezi.
*Mačke običajno živijo dlje kot psi.
 
Če se še vedno odločate med mačko in psom, se vprašajte: Ali se vam zdi zabavno imeti majhno uganko, ovito v krzno, kot svojega spremljevalca? Potem je bolje, da se odločite za mačko. Če se življenje, polno mahanja z repi, mokrih nosov in pustolovščin z zverjo, polno brezmejnega veselja, sliši bolj privlačno, je pes morda bolj vaš stil. Ne glede na to, ali ste ljubitelj mačke, psa ali obojega, nekaj je gotovo – v vašem življenju ne bo manjkalo ljubezni in smeha.
Na koncu dneva, ne glede na to, kako si želimo svoje spremljevalce razdeliti v škatle na podlagi značilnosti, kot so vedenje, skrb in osebnost, ni črno-belo – vsak ima svoj edinstven nabor lastnosti in to je tisto, jih dela tako posebne.
Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.