Močeradi: Skrita grožnja za pse

Močeradi: Skrita grožnja za pse

Pomlad je tu, narava že zeleni v polnem zagonu, zato ni lepšega, kot se odpraviti na sprehod v gozd in občudovati rastoče zelenje ter cvetlice. Vendar je malo pozornosti vedno dobrodošlo, saj nas v gozdu ne čakajo le drevesa in cvetlice – srečamo lahko mnoge živali, med njimi tudi žival, ki hitro pade v oči zaradi svoje zaščitne barve – močerada. Če nas spremlja naš štirinožni prijatelj je najbolje, da se držimo čim dlje stran od njega.

Močeradi pridejo na plano, ko dežuje in so gozda tla mokra in vlažna. Nihče ne ve, kako nevarni so lahko za naše štirinožne prijatelje, razen ljudi, ki so to izkusili s svojim psom.

 

Močerad s svojo živo rumeno barvo že na daleč sporoča svojo strupenost, vendar vsak pes ne bo prepoznal tega sporočila. To še posebej velja za pse, ki radi jedo ali prinesejo vse, kar jih zanima, ali pa bi se z njimi radi igrali. V kolikor močerada opazimo, bi se morali zelo potruditi, da bi srečanje z našim kosmatincem preprečili, saj lahko povzroči zelo resne zdravstvene težave, celo smrt. Če se močerad počuti ogroženega, se bo branil z zelo močnim alkaloidnim toksinom samandarinom, ki že v zelo majhnih dozah moti živčni sistem psa.

Če pes ugrizne ali poliže močerada, bo torej ta najverjetneje izločil zelo strupen strup, ki se absorbira skozi gobec psa in gre skozi sluznico naravnost v kri. Simptomi zastrupitve se pokažejo že v nekaj minutah z močnim krčenjem mišic, pospešenim dihanjem, tresenjem, izločanjem sline, pri čemer žival doživi šok in lahko pogine zaradi zadušitve. Intenzivnost znakov je odvisna od izpostavljenosti strupu, telesne teže in kondicije psa ter njegovega splošnega zdravja. Psi lahko zaradi zadušitve poginejo v nekaj minutah ali urah. Zato je takojšnje zdravljenje izjemno pomembno, vendar je pogosto neuspešno.

Če se to zgodi vašemu psu, mu takoj sperite usta z veliko vode  in poiščite veterinarsko pomoč. Toda ker ni specifičnega zdravila ali protistrupa, je lahko neuspešno. Zato je najbolje, da imamo naše pse pod nadzorom, še posebej v deževnih obdobjih, ko so močeradi aktivni tudi podnevi.

Močerad za ljudi, ki nanj niso alergični, ni posebej nevaren. Če pa smo njegovemu strupu vseeno na kakšen način izpostavljeni, je priporočljivo, da si umijemo roke, saj lahko povzroči draženje in otekanje.

 

 

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.