Sranje! Zakaj nikoli, prav nikoli ne smete pustiti pasjih iztrebkov na tleh?

Sranje! Zakaj nikoli, prav nikoli ne smete pustiti pasjih iztrebkov na tleh?

S tem lahko povzročite veliko škode, ne samo nekomu uničite najljubše bele superge.

Vsi smo že bili tam: sprehajate svojega psa, ko se ta odloči, da bo svoj posel opravil na najmanj priročnem možnem mestu, daleč od kakršnih koli smetnjakov. To ni idealna situacija in marsikateri  pasji starš se je boji vsakič, ko psa pelje ven. Ampak je neizogibna. Slej kot prej boste pristali v situaciji, ko boste morali vrečko z iztrebkom prenašati s seboj, saj je ne boste imeli kam vreči. Ali pa se vam morda pripeti, da brez vrečk ostanete sploh še pred sprehodom psa.
Torej, kaj zdaj storiti? Skoraj prepričani ste, da vas nihče ni videl, zato je v redu, da iztrebek kar pustite, kajne? Ne tako hitro! Poleg tega, da lahko neznancu pokvarijo dan (in superge), lahko iztrebki psa predstavljajo tveganje za javno zdravje – in planet.
 

Čakaj, pa je res tako nevarno?

Za začetek so pasji iztrebki gojišče za mikrobe. Raziskave kažejo, da lahko vsebuje potencialno patogene, parazitske ali na antibiotike odporne mikroorganizme. Tudi če se zdi, da vaš pes ni bolan, lahko njegov iztrebek vsebuje kavljaste črve (Ancylostoma spp.), gliste (Toxocara spp.), giardiozo in druge patogene, ki prispevajo k zoonoznim boleznim, ki se prenašajo z živali na ljudi, nevarna pa je tudi pasja trakulja.
Čeprav je verjetnost prenosa bolezni na človeka relativno redka, se to vendarle zgodi. Otroci, ljudje s šibkim imunskim sistemom in starejši ljudje so še posebej ogroženi in puščanje pasjih iztrebkov na prometnih območjih, kot so mestni pločniki, poveča verjetnost prenosa.
Še posebej kritična so na primer otroška igrišča. Tam so psi pogosto nezaželjeni, ravno zaradi neodgovornega ravnanja njihovih lastnikov. Otroci radi raziskujejo in nepobrani iztrebki predstavljajo grožnjo za njihovo življenje.

To pa še ne pomeni, da je puščanje iztrebkov na manj obljudenih območjih, travnikih, gozdovih ali njivah varno! Na naše pridelke nanesemo kravji gnoj, da jim pomagamo pri rasti, ali ne bi morali pasji iztrebki enako storiti s travo in rožami? Na žalost je to pogosta napačna predstava o pasjih iztrebkih, razlog pa je v prehrani živali: krave jedo predvsem travo in žito, medtem ko psi običajno jedo meso. Visoke ravni dušika in fosforja v blatu lahko dejansko porušijo ravnovesje in biotsko raznovrstnost rastlinskih skupnosti. Rastline, v bližini katerih se iztrebki znajdejo, bodo hitro absorbirale njegov dušik in ga uporabile za prerast svojih sosedov, kar lahko povzroči izgubo rastlinskih vrst. 
Medtem ko so živalski iztrebki del narave, jih lahko preveč škoduje tudi zdravju vode. Ko se odpadki sperejo v vodni sistem, lahko njihova visoka vsebnost dušika in fosforja spodbudi rast alg, ki so strupene za ribe in druga bitja. Alge porabijo razpoložljiv kisik in blokirajo sončno svetlobo na površini, zaradi česar je življenje v takem območju onemogočeno.
Pasji iztrebki so lahko nevarni tudi za druge živali, zlasti prežvekovalce. Ti se lahko okužijo tako ob prosti paši na travniku kot tudi s pokošenim senom ali silažo. Pasja trakulja lahko v iztrebkih povzroči zdravstvene težave predvsem pri domačih rastlinojedih živalih, kot so na primer različne vrste goveda. Zaradi pasjih iztrebkov se živina lahko okuži, njenim lastnikom pa to povzroči materialno škodo. Ta je povezana z zdravljenjem živine ter z izpadom dohodkov od prodaje mesa in drugih izdelkov. Pasji iztrebki vplivajo tudi na kakovost in uporabnost krme.

Spopad s pasjimi iztrebki

Količina iztrebkov predstavlja veliko težavo zlasti v urbanih mestnih okoljih. Pristojne institucije se v posameznih evropskih mestih s pasjimi iztrebki spopadajo na različne načine.
Najpogostejši ukrep, ki ga dobro poznamo tudi v Sloveniji, je kazen za nepobiranje pasjih iztrebkov. A v nekaterih evropskih mestih so šli še korak dlje. V nemški Jeni bodo tako lastnike psov, ki ne bodo pospravili za svojimi ljubljenčki, iskali z DNK-analizo iztrebkov. Podoben ukrep se obeta v Italiji, kjer kršitelja čaka globa v višini do 500 €.

Morala zgodbe: Puščati pasje iztrebke na tleh je res usrano početje, ne glede na to, kje to storite.

 

vrečke za iztrebke

Kako očistiti dejanje vašega psa?

Na sprehod zraven vas ne moremo, da bi vam s pobiranjem iztrebkov pomagali, lahko pa vam ponudimo nekaj hitrih nasvetov:
 

1: Ko sprehajate svojega psa, vedno imejte pri sebi vrečke za pasje iztrebke

Prisotnost vrečk za pasje iztrebke zagotavlja, da ste vedno pripravljeni odstraniti iztrebke svojega kosmatega prijatelja in ni presenečenj, ki jih ne bi mogli pospraviti. Prav tako se ne bojte pobrati kakca drugega psa, ko ste že tam.
 
2: Ko je mogoče, odplaknite iztrebke v WC
Ko iztrebke vašega ljubljenčka splaknete v stranišče, gredo v isto čistilno napravo kot človeški odpadki. Agencija za varstvo okolja (EPA) priporoča to kot najboljši način, da se znebite odpadkov vašega hišnega ljubljenčka, kadar je to mogoče, saj so čistilne naprave že pripravljene za ravnanje z njimi. Če imate mačko, pazite, da odpadkov ne splaknete z ostanki mačjega peska, ker lahko povzroči težave z vodovodom.
 
3: Uporabite Pooper Scooper
Pripomočka za pobiranje iztrebkov ni samo priročna, ampak bo pomagala zmanjšati stranske učinke živalskih odpadkov na okolje. Z njim ne potrebujete vrečke, zaradi česar pripomorete tudi k zmanjšanju ostalih odpadkov. Perfekten pa je za tiste, ki se tega neljubega opravila ne marajo lotevati z »golimi rokami«. Nanj namestite vrečko, nato pa jo enostavno odstranite in vržete v za to namenjen zabojnik. Enostavno in priročno, idealno za okoli hiše, malo manj pa za na sprehod, saj zna koga zmotiti njegova velikost. Vsekakor nepogrešljiv dodatek za lastnike psov.

4: Psu ne pustite opravljati potrebe blizu vode
Ko ste zunaj s svojim psom, poskrbite, da se olajša vsaj 200 metrov stran od vode, še posebej, če ste pozabili vrečko za iztrebke. Ko je iztrebek vašega psa tako blizu vode, je veliko večja možnost, da vstopi v oskrbo z vodo in negativno vpliva na naš ekosistem. Prav tako nikoli ne odlagajte odpadkov v meteorne odtoke.
 
5: Izberite kakovostnejšo hrano za pse
Če investirate v kakovostnejšo hrano, ki vsebuje manj polnil in stranskih proizvodov, bo vaš pes manj iztrebljal. To je zato, ker je hrana bolj bogata s hranili, zaradi česar pojedo manj in ostanejo dlje časa siti. Končno boste imeli manj iztrebkov za čiščenje!
 
Pobiranje iztrebkov morda ni naše najljubše opravilo, vendar je pomembno, saj pomaga nam, našim hišnim ljubljenčkom in planetu. Da ne omenjam, preprosto je vljudno! V naši spletni trgovini smo znižali tako vrečke za iztrebke, kot pobiralec pasjih iztrebkov – da ni več izgovorov :) 

Moj kosmatinec – ker si vsak rep zasluži mahati.

 

Avtor: Patricija Vetrih
Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.