Vse, kar morate vedeti o pasjih zobeh in dentalnem zdravju 🦷🐶

Vse, kar morate vedeti o pasjih zobeh in dentalnem zdravju 🦷🐶

Reci AAAAA! Poglejmo v usta vašega psa in izvedimo več o njihovih zobeh in zdravju zob.

Kako pogosto svojemu psu pogledate v usta? Morda to ni vaša najljubša dejavnost, vendar bi morala biti redna. Zdravje zob pri psih je tesno povezano z njihovim splošnim zdravjem, zato je zelo pomembno razumevanje fiziologije ust vašega psa in znanje o tem, kako ohraniti zobe vašega psa zdrave.

 

Koliko zob imajo psi?

Mladički se navadno skotijo brez zob, prvi zobje - sekalci, navadno začnejo izraščati pri starosti 2-3 tedne, sledijo jim podočniki in ličniki, ki začnejo rasti nekje pri starosti 8-12 tednov. Mladički imajo tako 28 ostrih primarnih ali mlečnih zob, ki nato izpadajo kot človeški mlečni zobje. Tako kot človeški dojenčki tudi mladički žvečijo in grizejo stvari, da bi ublažili nelagodje zaradi izgube in rasti večjih zob. Ko psi izgubijo mlečne zobe, pridejo na vrsto stalni zobje. Vsi odrasli psi imajo do svojega cca. 8 meseca starosti že 42 stalnih zob, vključno s štirimi vrstami:

 • Podočniki – štirje koničasti zobje, ki pomagajo držati in trgati.
 • Sekalci – majhni sprednji zobje, ki jih psi uporabljajo za lajšanje srbečice ali trganje mesa s kosti.
 • Kočniki – tako kot človeški zobje, so tudi pri psih kočniki ploščati zobje v zadnjem delu ust, ki se uporabljajo za žvečenje.
 • Ličniki – to je 16 zob med podočniki in kočniki, ki se uporabljajo tudi za žvečenje in mletje hrane.

 

Skoraj 90 % psov bo imelo neko obliko parodontalne bolezni do 2. leta starosti.

 

Kaj se zgodi, če psom ne očistimo zob?

Bakterije se kopičijo na zobeh in tvorijo lepljiv film, imenovan plak. Če jih pustimo, da se kopičijo, se zobne obloge strdijo in postanejo zobni kamen, ki ga je težko odstraniti in lahko povzroči parodontalno bolezen (bolezen dlesni). To lahko napreduje v bolečo zobno gnilobo, okužbo in druge zdravstvene težave.

 

Kateri so dejavniki tveganja, ki prispevajo k parodontalni bolezni pri psih?

Največji dejavnik tveganja je seveda nepravilno umivanje zob oziroma njihovo neumivanje, nekateri psi pa so še bolj nagnjeni k zobnim boleznim. Dejavniki tveganja vključujejo:

 • Starost: pojav parodontalne bolezni narašča s starostjo psa. Starejši psi so bolj nagnjeni k nabiranju zobnega kamna in oblog, še posebej, če jih ne čistimo redno.
 • Velikost: psi majhnih, nižjih pasem pogosteje zbolijo za parodontalno boleznijo kot večji psi zaradi manjših ust, krajših korenin zob in šibkejše gostote čeljustne kosti.
 • Pasma: nekatere pasme so bolj dovzetne za parodontalno bolezen. Na primer brahicefaličnim psom, kot so buldogi, mopsi in bokserji, zobje ponavadi rastejo krivo, kar ustvarja kotičke in špranje, v katerih se zadržujejo hrana in bakterije.
 • Slaba prehrana: ogljikovi hidrati v hrani vsebujejo sladkorje, ki hranijo bakterije in povečujejo kislost v ustih, kar vodi do kariesa. Neuravnotežena, nekakovostna prehrana lahko ovira tudi imunski sistem.

 

Kako lahko vem, ali ima moj pes zobno bolezen?

Zgodnji znak težav so otekle dlesni ali gingivitis. Zaradi tega so usta bolj občutljiva in zlahka se pojavi krvavitev iz dlesni, kar lahko opazite na igračah. Slab zadah je še en zgodnji opozorilni znak. Ko parodontalna bolezen napreduje, znaki vključujejo:

 • rumeni ali rjavi zobje, še posebej tik ob dlesni
 • občutljivost ali bolečina med jedjo, ki jo lahko opazite, če vaš pes je počasneje ali daje prednost eni strani ust
 • izguba teže in/ali izguba apetita
 • razdražljivost
 • več sline kot običajno
 • umik dlesni
 • majhni ali razpadajoči zobje

 

Kako naj ohranim njihove zobe zdrave?

Tako kot ljudem, je treba tudi psom zobe ščetkati redno – idealno je vsak dan, da odstranimo zobne obloge. Psom je treba vsaj enkrat na leto tudi strokovno očistiti zobe za odstranitev strjenega zobnega kamna ali po priporočilu vašega veterinarja.
Zdrava, uravnotežena prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ter z antioksidanti bogatimi vitamini in minerali, je ključna za splošno dobro počutje in moč imunskega sistema. Poleg ščetkanja zob lahko zobni plak odstranite tudi z dobrimi igračami, namenjenim dentalnemu zdravju in s trdimi oziroma hrustljavimi priboljški.

 

Kaj lahko naredim za izboljšanje zadaha svojega psa?

Splošno velja prepričanje, da je pasji zadah slab. Ampak ni nujno, da je. Kot smo že omenili, je neprijeten vonj pogosto znak slabega zdravja zob, zato bi moralo redno čiščenje zob pomagati pri izboljšanju.

Vemo, da se marsikomu misel na umivanje zob psom z zobno ščetko zdi preprosto smešna, zato obstajajo tudi druge alternative. Temu namenjene so mnoge dentalne igrače, ki jih najdete tudi v naši spletni trgovini, preprosto najboljša pa je Squeaky Corn, ki je zasnovana tako, da pri žvečenju deluje kot naravna čistilka za zobe. Igrača v obliki koruze pomaga temeljito očistiti zobe vašega psa, vključno s sekalci, podočniki, ličniki in kočniki. Ko vaš pes žveči igračo, koruzna zrna pomagajo pri strganju zobnega kamna in zobnih oblog ter ohranjajo dobro zdravje zob.

Zraven tega pa lahko tudi nekatera zelišča, kot sta meta in peteršilj, pomagajo prikrivati ​​in zmanjšati vonj.

 

Skrb za pasje zobe je del skrbi za vašega psa. Bistvenega pomena je za njihovo zdravje in udobje – in vaš nos!

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.