ŽIVLJENJE Z REAKTIVNIM PSOM

ŽIVLJENJE Z REAKTIVNIM PSOM

Če imate reaktivnega psa, je znanje o tem, kako z njim ravnati, nujno potrebno. Prav tako je zelo pomembno, da se naučite, kaj lahko reakcijo pri psu sproži in da zgodaj prepoznate sprožilce zanjo, da preprečite, da bi do nje prišlo.

ZAVEDANJE SPROŽILCEV

Psi so lahko reaktivni na celo vrsto sprožilcev in pomembno je, da prepoznate, na katere je vaš pes še posebej reaktiven. Ti sprožilci lahko vključujejo stvari, kot so vozeči se avtomobili, kolesarji ali motoristi, tudi novi ljudje, otroci ali drugi psi. Psi lahko postanejo odzivni na določene stvari, ker so zaskrbljeni, včasih pa je to lahko zato, ker so navdušeni ali razočarani.



PREPOZNAVANJE PRAGA VAŠEGA PSA

Potem ko ste opazili, na kaj se vaš pes odziva, je naslednji pomemben korak, da prepoznate prag svojega psa glede na določen sprožilec. Prag pomeni razdaljo, na kateri lahko vaš pes še ostane nereaktiven stran od sprožilca. Vsi psi imajo "mehurček", v katerem so lahko še relativno sproščeni, ne glede na prisotnost sprožilca. Kakor hitro se ta meja "mehurčka" prestopi, pa boste opazili, da je vaš pes začel reagirati. Prag vašega psa torej določite tako, da pozorno spremljate njegovo vedenje.


RAZUMEVANJE GOVORICE TELESA VAŠEGA PSA


Pomembno je prepoznati razlog za reakcijo vašega psa. Ali so na primer navdušeni nad spoznavanjem novega psa ali osebe? Ali pa jih skrbi njihova prisotnost? To lahko prepoznamo z branjem njihove govorice telesa.

Prestrašeni psi uporabljajo svojo govorico telesa, s katero sporočijo, da jim je neprijetno in da bi radi imeli več prostora stran od tistega, česar se bojijo. Psi, ki so prestrašeni, lahko razvijejo izogibajoče se vedenje, ker pričakujejo ponovne neprijetnosti v določenih situacijah, v katerih so v preteklosti že doživeli pretiran stres. Za takšno vedenje je značilo odmikanje, čepenje ali obračanje glave stran od situacije/stvari, ki jim je neprijetna. Kažejo lahko tudi bolj blage znake strahu, vključno z oblizovanjem ustnic, t.i. kitove oči (ko so vidne beločnice njegovih oči) in vlečenjem ušes nazaj. Če te znake ignoriramo, lahko psi pokažejo bolj reaktivno vedenje, kot je renčanje, lajanje in včasih siljenje proti nečemu, česar se bojijo. Sproščen in prijazen pes ima navadno ohlapen mahajoč rep in nima napetosti v obrazu ali telesu.

Ko se vaš pes začne približevati svojemu pragu, boste morda začeli opažati več teh blagih vedenj, preden začne reagirati. Prepoznavanje teh znakov vam bo pomagalo obvladati psa in ga odmakniti od sprožilca, preden začne reagirati.

"Whale Eye" oz. "kitove oči" 


OBVLADOVANJE REAKTIVNOSTI VAŠEGA PSA

Ko prepoznate sprožilce svojega psa in njegove meje, lahko začnete omejevati njihovo izpostavljenost sprožilcem. To bo psu onemogočilo reaktivno vedenje in preprečilo, da se pes vedenja navadi, vam pa bo v pomoč pri usposabljanju. Sprožilcem se lahko izognete tako, da izberete alternativne sprehajalne poti ali ure v dnevu, ko psa peljete ven. Če je vaš pes posebej reaktiven na nove ljudi ali otroke, jih lahko prosite, naj ne vsiljujejo interakcije z vašim psom, ko pridejo v vaš dom. 

Ves čas pozorno spremljajte, da držite sprožilce na varni razdalji in ne pozabite pohvaliti psa prav vsakič, ko je njegovo vedenje pravilno. Gre za dolgotrajen proces, ki zahteva tudi veliko vztrajnosti. 

Če se trudite varno obvladovati svojega psa – doma ali zunaj na sprehodu – vam svetujemo, da za pomoč poiščete nasvet vedenjskega strokovnjaka. Psa lahko naučite tudi nositi nagobčnik.

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.